Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
30-05-2021, 17:14, (This post was last modified: 30-05-2021, 22:46 by GiresunsporNet.)
#1
Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
İtalyan futbolunda son dönemdeki dikkat çeken performansıyla bir kulüp göze çarpıyor: Atalanta Bergamasca Calcio. İtalya’nın ekonomik gelişmişlik düzeyi en yüksek bölgelerinin başında gelen Lombardiya bölgesi takımı bu köklü kulüp 1907 yılında ünlü Milano’nun yanı başındaki Bergamo şehrinde bulunan ve kökü 1500’lü yıllara dayanan bir lisede 5 arkadaş tarafından kuruldu. Siyah mavili kulüp adını Yunan mitolojisinin atletik ve avcı kadın kahramanından alıyor. 

[Image: loghi_400x400_0018_atalanta.png]

Ülkedeki en üst lig organizasyonu olan Serie A’da ilk defa 1937 yılında yani kuruluşundan epey sonra mücadele eden Atalanta, 90’ların ikinci yarısı ve 2000’lerin başlarında Serie A ile Serie B arasında gelgitler yaşasa da 2011-12 sezonundan bu yana kesintisiz olarak Serie A’da yoluna devam ediyor. 1’er adet Serie C ve Serie B şampiyonlukları ile 1963’de kazandığı İtalya Kupası dışında kulübün herhangi bir kupa kazanma başarısı yok. Ancak son 3 sezonda iki kez İtalya Kupası’nı finalde kaybettiler.

Atalanta 11 yıldır aynı başkanla ve son 5 sezondur aynı teknik direktörle yoluna devam ediyor. Belki de bu istikrarlı yapı nihayetinde son yıllardaki başarının ortaya çıkmasının temelini oluşturuyor. Oldukça güçlü bir altyapı organizasyonuna da sahip olan kulüp CIES (International Centre for Sports Studies) tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırma çalışmasına göre altyapısından yetiştirdiği futbolculardan Avrupa’nın 5 büyük liginde forma giyen futbolcu sayısına göre dünyada sekizinci kulüp olarak gösterildi. Altyapı konusunda yürütülen Futbol Akademisi Projesi ülke geneline yayılmış bir işbirliği organizasyonu ve irili ufaklı, kimisi amatör düzeyde de olsa 87 kulüp projeye dahil olmuş durumda. Ayrıca küçük yaş gruplarına yönelik yaz kampları ile eğitim faaliyetleri de kulübün örnek alınmaya değer organizasyonlarından diğerleri... 

[Image: atalanta+centro+sportivo+bortolotti.jpg]

Serie A’nın gediklisi olsa da geçmişte daha ziyade orta sıraların takımı olan, son 3 sezondur ise üst sıralara oynamaya başlayan ve Serie A’nın en fazla gol atan takımı olmayı başaran Atalanta BC, CIES (International Centre for Sports Studies) verilerine göre 2020-21 sezonunda Avrupa’nın en büyük 5 liginde rakip kaleye isabetli şut istatistiğinde birinci olurken, üçüncü bölgede pas istatistiğinde ise Barcelona ve Manchester City’nin ardından üçüncü sırada yer aldı. Atalanta BC, Şampiyonlar Ligi’ne ilk defa 2019-20 sezonunda katıldı ve çeyrek finali gördü, 2020-21 sezonunda ise gruptan çıktı ancak son 16 turunda elendi, 2021-22 sezonunda da yine Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek. Son 2 transfer döneminde oyuncu satışlarından elde ettiği gelirlerle de dikkat çeken Atalanta BC, 2019-20 ve 2020-21 sezonlarında toplam yaklaşık €120M transfer harcaması yaparken, €168M’luk satış gerçekleştirdi. Bir yandan Juventus, Milan, Roma gibi ligdeki rakiplerine oyuncu gönderirken diğer taraftan da aynı rakipleriyle başa baş mücadelesini sürdürüyor. 

[Image: 346587.jpg]

2010 yılından beri kulüp başkanlığını yürüten başarılı iş insanı Antonio Percassi futbolculuk kariyeri çok kısa sürmüş olsa da Atalanta'nın formasını giymiş bir isim. 2016-17 sezonunun başında görev başına getirdiği İtalyan teknik adam Gian Piero Gasperini’nin ise daha önceki teknik direktörlük kariyerinde önemli bir başarısı bulunmuyor. Çok kısa süren Inter macerası dışında üst sıralara oynayan takımlarda görev almayan ve Crotone, Genoa ve Palermo takımlarını çalıştırmış bir isim olsa da özgün oyun felsefesiyle dikkat çekiyor. Öyleki Mourinho'nun Inter'i çalıştırdığı dönemde Genoa'da görev yaparken övgüsünü almış, Inter'den ayrılmasından kısa bir süre sonra Guardiola tarafından Barcelona'ya davet edilmiş bir isim. Bugün dünya genelinde çoğunlukla tercih edilen klasik diziliş düzeninin aksine Gasperini’nin Atalantası turnuva ve rakip farkı gözetmeksizin 3-4-2-1 düzenini benimsiyor. Pek tabii ki bu diziliş zaman zaman 3-5-2 ya da 3-4-1-2'ye de evrilebiliyor. Gasperi'nin taktik anlayışına yönelik Youtube'da da çok sayıda analiz videosu bulunuyor. Tüm dünyada bilinen savunma yönü ağırlıklı İtalyan futbol anlayışının aksine Atalanta futbolseverlere hareketli, tempolu ve bol gollü maçlar izletiyor.



Atalanta BC iç saha maçlarını kent merkezine 2 km uzaklıktaki 21 bin kapasiteli Gewiss Stadyumu'nda oynuyor. 1928'de yapılan stadyumda 2019 yılında geniş kapsamlı yenileme çalışmaları başlatıldı. Tribünlerin parça parça ele alınarak restore edildiği stadyumda iki tribünün yenilenmesi tamamlanmış durumda. Tüm çalışmalar bittiğinde kapasite 24 bin kişiye çıkartılmış olacak. Yenileme projesiyle hedeflenenlerden biri de stadyumu yalnız futbol maçlarının oynandığı bir mekan olmaktan öteye taşımak. 

[Image: atalanta-gewiss-stadium.jpg]

Italya milli takımının Euro 2020 için açıklanan 32 kişilik aday kadrosuna 2 oyuncu gönderen Atalanta'dan ayrıca Hırvatistan, Danimarka, Almanya, Hollanda, Rusya, İsviçre ve Ukrayna aday kadrolarında da oyuncular bulunuyor. 

Metin herhangi bir kaynaktan alıntı değildir.
Reply
31-05-2021, 01:10,
#2
RE: Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
Football Manager 2018 de belli bir süre sonra yalnızca alt yapı oyuncuları ile Şl Finali oynayacak seviyeye gelmiştim. Ondan öncesinde de konsol oyunlarında 3 lü savunma oynadığımdan aldığım takımlardan oluyordu. Takipte olduğum bir takımdı.

Gasperini aslında iyi başlamamıştı. İşler iyi gitmeyince neşteri vurup Caldara, Conti, Petagna, Spinazzola ve Gagliardini gibi genç oyuncuları ilk 11 e monte edince hikâye başladı. İlk önce UEFA yaptılar. İyi oynadılar , ilerlediler ama Dortmund'a şanssız elendiler.

2019 da ilk kez şampiyonlar ligi oynadılar. Stad yetersiz olduğu için Şl maçlarını Milano'da oynadılar. Hatta içeride oynadıkları Valencia maçı ile onbinlerce kişi Milano'ya gitti. Bu maç İtalya'da ve hatta Avrupa'da pandemiyi yayan bir maç oldu. Sonra Psg'ye dramatik elendiler. Bu sene de Madrid'i erken buldular.

Gasperini sıradan bir takımdan son 3 senedir Şampiyonlar Ligine giden bir takım çıkarttı. Bunlar olurken Kessie, Cornelius, Petagna, Mancini, Gagliardini, Cristiante, Spinazzola, F. Kessie, Castagne, Bastono ve Conti gibi adamları elden çıkardılar. Oyuncular elden çıktıkça yerine iyileri geldi. Hatta ikon oyuncu Papu Gomez hoca ile anlaşmayınca kendisine yol verildi.

Örnek alınacak bir başarı hikayesine sahipler. Bergamo şehri Milano'ya yakın olsada küçük bir şehir. Büyük iş başarıyorlar. Ve yetiştirmeye devam ediyorlar. Benim adamım İlicic ama. Saf yetenek.
Reply
01-06-2021, 13:53,
#3
RE: Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
Böyle takımları çok beğeniyorum. Villareal, Atalanta gibi bir hikayemiz olsun isterim.
Reply
01-06-2021, 15:07,
#4
RE: Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
"Taş gibi takım" deyiminin cuk diye oturduğu bir takım.
Reply
07-08-2021, 07:19,
#5
RE: Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
Milli futbolcu Merih Demiral satın alma opsiyonuyla kiralık olarak Juventus'tan Atalanta'ya transfer olmuş. Juventus'ta 4. stoperdi, Atalanta'da önü biraz daha açık olabilir.
Reply
07-08-2021, 07:48,
#6
RE: Çizmenin Yeni Parlayan Yıldızı: Atalanta BC
Romero'yu sağlama okutup, Merih çektiler. Eğer sakatlık problemi yaşamazsa Merih 2 sene içinde tekrar en üst seviye bir takım yapabilir. Olduğundan daha donanımlı bir şekilde.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)