Benfica, Avrupa’nın yıldız oyuncu havuzu olmayı nasıl başardı?
02-10-2018, 13:14,
#1
Benfica, Avrupa’nın yıldız oyuncu havuzu olmayı nasıl başardı?
Quote:Portekiz’in güçlü ekiplerinden Benfica, gerek akademisiyle gerekse başka takımlardan genç yaşta renklerine bağladığı isimlerle birlikte, Avrupa futboluna yıldız oyuncular kazandırma konusunda en önde gelen takımlar arasında yer alıyor

Di Maria, David Luiz, Victor Lindelöf, Jan Oblak, Ederson, Nemanja Matic, Nelson Semedo, Enzo Perez… Bu isimler halihazırda dünyanın en büyük futbol kulüplerinde top koşturuyor ve hepsinin ortak bir geçmişi var: SL Benfica.
36 lig şampiyonluğu ile Portekiz’in en çok şampiyonluk görmüş takımı Benfica, Avrupa’nın dev takımlarının oyuncu pazarı haline gelmiş durumda. 2015 yılında düzenlenen Dubai Globe Soccer Ödülleri’nde Yılın En İyi Akademisi ödülüne layık görülen başarılı ekip, hem yerel ligde hem de uluslararası turnuvalarda yarışacak yetenekler yetiştiriyor. Kullanılan teknolojik antrenman teknikleri, performans analizleri ve bilimsel yöntemler sayesinde, oyuncuları daha genç yaştan ayrıcalıklı bir futbol alanında eğitmeye başlıyorlar.
Portekiz 1. Ligi, ekonomik açıdan Premier Lig veya Bundesliga’ya kıyasla küçük bir lig. Bu ülkelerin takımlarıyla yarışabilmesi için Benfica’nın akılcı çözümler üretmesi gerekiyor ve akademide de, profesyonel takımda da kullandıkları yöntemler tamamen bilim ve teknoloji etrafında dönüyor. Benfica akademisini, diğer takımlarınkinden ayıran en temel özellik, sahip olduğu kaynakları bilimsel şekilde kullanıp veri odaklı çalışmalar yapması. Kendi yıldız oyuncularını üreterek birçok başarı yakalayan SL Benfica, oyuncu satın almaktan çok, elindekini geliştirip yatırım yaparak ondan fayda sağlıyor ve dünyanın en başarılı futbol kulüplerine satıyor. Lizbon ekibi bu sayede, geçtiğimiz 7 senede sattığı oyuncularla yaklaşık 290 milyon euro elde etti. Peki, bu çalışmaları nasıl yapıyorlar? Gelin detaylı şekilde göz atalım:


Benfica’nın 2006 yılında açılan Caixa Futbol Kampüsü’nde , 7 saha, 2 halı saha, 65 öğrencinin kalabileceği otel ve 360 derece bireysel performans alanı bulunuyor. 4 tarafı ağlarla örülü duvarla kaplı bu alana oyuncular tek tek alınıyor. Bu ağlarda, oyuncunun çabukluğunu, karar verme hızını ve refleksini geliştirmeye yardımcı hareket eden LED ışıklar bulunuyor. Duvarın ne tarafından hangi hızla geleceği belli olmayan toplar, oyuncunun refleksine olağanüstü katkı sağlıyor. Bu alana giren her oyuncunun kendine özel idman programı bulunuyor. Beslenme ve psikolojik anlamda da yönlendirici olan bu testlerde kayıt altına alınan oyuncular, çalışma sonunda elde edilen veriler ile gelecek antrenmanlarına hazırlanıyor ve eksik kaldığı noktaları net bir şekilde tespit edebiliyor. Bu odanın otomatik top toplayıcısı dahi bulunuyor. Dünyada bu tesislerin bulunduğu başka kulüpler de var lakin Benfica, en fonksiyonel olanı kendi elinde bulunduruyor ve geliştirmeye devam ediyor.
Yalnızca saha içinde değil, saha dışında da oyuncuların uyku düzeni kayıt altına alınıyor, yeme-içme düzenleri kontrol ediliyor ruhsal sağlıklarına dair incelemeler de zorunlu olarak yapılıyor. Saha içinde kullanılan taktik ise GPS tekniği. Bu sensörleri giren oyuncular, bu cihazlarla birebir gözlemlenip inceleniyor. Oyuncunun hızı, katettiği mesafe, ortalama kalp ritmi ve kas yorgunluğu ölçülüyor. Bu bilgi sayesinde olası sakatlıklar öncesinden tahmin edilebiliyor. Örneğin kısa sürede hızında ani artık gözlemlenen bir oyuncunun sakatlanma ihtimali daha yüksek oluyor. Bu yöntem hem akademide hem de A takımda kullanılıyor.

Akademide yalnızca teknik futbol bilgisi değil, genel bir eğitim alan öğrenciler, kulübün vizyon ve misyonunu, değer yargılarını ve yaşadıkları ülkenin kültür değerlerini öğrenirken, yabancı öğrenciler bunların yanında dil eğitimi de görüyor. Akademinin 1 numaralı kuralı ise saygı. Burada eğitim gören öğrenciler, geleceğin profesyonel futbolcuları, kulüp bünyesinde çalışan herkese karşı, mutfak çalışanından temizlik elemanına kadar, saygıda kusur etmemeyi de öğreniyor.

Benfica’nın Caixa akademisi “Kazanmak için ilerlemek” mottosuyla birlikte, 2006’dan bu yana 16 mezun çıkardı. Sporting Lizbon ve Porto’nun domine ettiği U-13 ve 14 liglerinde rakiplerini alt ederek başarı sağlayan Benfica akademi öğrencileri, takım çatısı altında belirli bir yolda ilerliyor ve fark yaratan oyuncular kendilerini A takıma kadar götürmeyi başarıyor.
Bütün bu veriler, Benfica laboratuvarının başında bulunan Bruno Mendes tarafından gözlemleniyor. Bu laboratuvarda çalışan uzmanlar, ham oyuncu verilerini alıp kullanılabilir yöntemlere dönüştürüyor ve oyuncuya bireysel program çıkarıyorlar. Makinelerin yönlendirmesiyle yapılan analizler, başarıya götüren yolda Benfica’nın en önemli yardımcısı oluyor.



Portekiz’in EURO 2016 şampiyonluğundan sonra bütün dünya Portekiz’in başarısını konuşurken, turnuvanın en genç oyuncusu Renato Sanches, gösterdiği performansla adeta göz doldurdu. Benfica akademisinden çıkan genç oyuncu, şu anda Bayern Münih forması giyiyor ve Benfica’ya getirisi tam 35 milyon euro idi.
İşte Benfica’nın akademisinden çıkan en değerli 10 futbolcu:
1.Ederson: 50 milyon € – Manchester City
2.Bernardo Silva: 50 milyon € – Manchester City
3.Gonçalo Guedes: 40 milyon € – PSG
4.João Cancelo: 35 milyon € – Juventus
5.Danilo Pereira: 24 milyon € – Porto
6.Renato Sanches: 20 milyon € – Bayern Münih
7.Andre Gomes: 15 milyon € – Everton
8.Ivan Cavaleiro: 11 milyon € – Wolverhampton Wanderers
9.Helder Costa: 11 milyon € –  Wolverhampton Wanderers
10.Ricardo Horta: 8 milyon € – Braga
BONUS: Benfica akademisinin son gözdesi Joao Filipe “Jota”, Portekiz Milli Takımı ile birlikte U19 Avrupa Şampiyonası’nda mutlu sona ulaştı. Genç yetenek aynı zamanda turnuvanın en çok gol atan (5) ve en fazla asist yapan(3) oyuncusu oldu.


Yazar: Rezzan Yetiş

https://fourfourtwo.com.tr/benfica-avrup...l-basardi/
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)